Bestuursleden van VW hebben destijds inderdaad miljoenen aan ten onrechte ontvangen vergoedingen in nature teruggestort, heeft een woordvoerder van de onderneming meegedeeld na onthullingen in de Duitse zondagspers. De ‘misstanden’ hebben plaatsgevonden in 2014 en kwamen aan het licht toen bleek dat de vliegkosten buitensporig gestegen waren. Uit de stukken over dat jaar blijkt dat een bedrag van 1,6 miljoen euro is terug ontvangen. Direct daarop heeft VW het gebruik van haar zakenvliegtuigen voor privédoeleinden verboden, aldus de mededeling. "Dat paste niet meer in ons beleid van kostenbesparingen."

De woordvoerder ontkent het verhaal over de vriendenprijzen voor woningen die tot het concern behoren. "Voor het gebruik van die huisvesting wordt een toepasselijke huur betaald. Dat is in het protocol voor nevenverdiensten geregeld."