Garageketen ATU op laatste moment gered

De Duitse werkplaatsketen ATU is op het laatste moment gered uit faillissement. ATU wordt alsnog overgenomen door het Franse Mobivia.

Die partij was dat in oktober al van plan maar stuitte op verzet van twee van de grootste eigenaren van huurpanden waar ATU in is gevestigd, het Nederlandse onroerend goed bedrijf Lino en de zelf al in nood verkerende Deutsche Bank.

Die twee bedrijven wilden best de huur structureel verlagen, zoals Mobivia had geëist, maar wilden dan wel 100 miljoen euro cash op tafel zien om de schade te beperken. Als Mobivia minder huur hoeft te betalen, dan moet daar wel wat tegenover staan, was hun redenering. Omdat over die eis geen overeenstemming bereikt kon worden, dreigde ATU – met 10.000 werknemers – vorige week failliet te gaan. Duitse media spreken daarbij vrijwel unaniem over ‘overnamepoker’.

Lino, Deutsche Bank en andere verhuurders gaan na onderhandelingen in New York nu wel akkoord met een huurverlaging. Uiteindelijk zou Lino toch 80 miljoen vergoeding krijgen maar dat wordt door de betrokken bedrijven niet bevestigd. "Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een nieuwe toekomst voor ATU," zegt directeur Jörg Werner. Met de overname versterkt Mobivia haar positie op de Europese werkplaatsenmarkt verder. Het Franse bedrijf groeit met ATU naar rond de 2.000 vestigingen en meer dan 20.000 werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Garageketen ATU op laatste moment gered - Automobielmanagement.nl

Garageketen ATU op laatste moment gered

De Duitse werkplaatsketen ATU is op het laatste moment gered uit faillissement. ATU wordt alsnog overgenomen door het Franse Mobivia.

Die partij was dat in oktober al van plan maar stuitte op verzet van twee van de grootste eigenaren van huurpanden waar ATU in is gevestigd, het Nederlandse onroerend goed bedrijf Lino en de zelf al in nood verkerende Deutsche Bank.

Die twee bedrijven wilden best de huur structureel verlagen, zoals Mobivia had geëist, maar wilden dan wel 100 miljoen euro cash op tafel zien om de schade te beperken. Als Mobivia minder huur hoeft te betalen, dan moet daar wel wat tegenover staan, was hun redenering. Omdat over die eis geen overeenstemming bereikt kon worden, dreigde ATU – met 10.000 werknemers – vorige week failliet te gaan. Duitse media spreken daarbij vrijwel unaniem over ‘overnamepoker’.

Lino, Deutsche Bank en andere verhuurders gaan na onderhandelingen in New York nu wel akkoord met een huurverlaging. Uiteindelijk zou Lino toch 80 miljoen vergoeding krijgen maar dat wordt door de betrokken bedrijven niet bevestigd. "Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een nieuwe toekomst voor ATU," zegt directeur Jörg Werner. Met de overname versterkt Mobivia haar positie op de Europese werkplaatsenmarkt verder. Het Franse bedrijf groeit met ATU naar rond de 2.000 vestigingen en meer dan 20.000 werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding