Vraag naar accu’s drijft loodprijs naar recordhoogte

Sinds 2008 is de loodprijs niet meer zo hoog geweest als op dit moment. Een ongekende stijging van de loodprijs vanaf september dit jaar maakt het dat de prijs van lood-zuur accu’s sterk zal toenemen in 2017. De hoogste prijs tot nu toe werd bereikt op 28 november 2016 met 2.466 dollar per ton. In augustus lag de prijs nog rond de 1.800 dollar per ton. De vraag is: hoe komt dit?

Vraag naar accu's drijft loodprijs naar recordhoogte

Een antwoord krijgen we van Paul van der Meer, managing director van Wetac Motive Power – een import- en export-bedrijf in cyclische accu’s voor diversen soorten elektrische voertuigen. ‘Zoals altijd is er geen echt eenduidig antwoord. De ‘Global Economy’ zoals wij deze tegenwoordig kennen, draagt bij aan zeer snelle ontwikkelingen. Eén van de oorzaken is de speculatie in grondstoffen. De rente is ongekend laag, het is lastig om goede rendementen te halen uit de diverse financieel producten. Het kunstmatig creëren van schaarste in grondstoffen is een middel om hogere rendementen te halen. Net zoals dit in 2007 en 2008 gebeurde’, weet Van der Meer.

Vraag naar accu’s groot

‘Ook is er een toenemende vraag naar lood-zuur accu’s. Denk aan toepassingen in de telecommunicatie, zonne-energie en natuurlijk de automobiel industrie. In Azië stijgen de autoverkopen nog steeds, hierdoor moeten veel (start-stop) accu’s geproduceerd worden.’

Een andere oorzaak is volgens Van der Meer het ‘sentiment’. ‘Brexit in Europa, Donald Trump gekozen als president van de VS en een veranderende economie in China; van productie gericht naar meer dienstgericht. Allemaal factoren die onzekerheid met zich mee brengen.’

Het gevolg hiervan zijn sterk oplopende grondstofprijzen waardoor de prijzen van lood-zuur accu’s zullen gaan stijgen met 10 procent tot soms wel 30 procent of meer in 2017. Het wordt een hele uitdaging voor alle betrokken partijen om dit te managen.

Vraag naar accu’s drijft loodprijs naar recordhoogte - Automobielmanagement.nl

Vraag naar accu’s drijft loodprijs naar recordhoogte

Sinds 2008 is de loodprijs niet meer zo hoog geweest als op dit moment. Een ongekende stijging van de loodprijs vanaf september dit jaar maakt het dat de prijs van lood-zuur accu’s sterk zal toenemen in 2017. De hoogste prijs tot nu toe werd bereikt op 28 november 2016 met 2.466 dollar per ton. In augustus lag de prijs nog rond de 1.800 dollar per ton. De vraag is: hoe komt dit?

Vraag naar accu's drijft loodprijs naar recordhoogte

Een antwoord krijgen we van Paul van der Meer, managing director van Wetac Motive Power – een import- en export-bedrijf in cyclische accu’s voor diversen soorten elektrische voertuigen. ‘Zoals altijd is er geen echt eenduidig antwoord. De ‘Global Economy’ zoals wij deze tegenwoordig kennen, draagt bij aan zeer snelle ontwikkelingen. Eén van de oorzaken is de speculatie in grondstoffen. De rente is ongekend laag, het is lastig om goede rendementen te halen uit de diverse financieel producten. Het kunstmatig creëren van schaarste in grondstoffen is een middel om hogere rendementen te halen. Net zoals dit in 2007 en 2008 gebeurde’, weet Van der Meer.

Vraag naar accu’s groot

‘Ook is er een toenemende vraag naar lood-zuur accu’s. Denk aan toepassingen in de telecommunicatie, zonne-energie en natuurlijk de automobiel industrie. In Azië stijgen de autoverkopen nog steeds, hierdoor moeten veel (start-stop) accu’s geproduceerd worden.’

Een andere oorzaak is volgens Van der Meer het ‘sentiment’. ‘Brexit in Europa, Donald Trump gekozen als president van de VS en een veranderende economie in China; van productie gericht naar meer dienstgericht. Allemaal factoren die onzekerheid met zich mee brengen.’

Het gevolg hiervan zijn sterk oplopende grondstofprijzen waardoor de prijzen van lood-zuur accu’s zullen gaan stijgen met 10 procent tot soms wel 30 procent of meer in 2017. Het wordt een hele uitdaging voor alle betrokken partijen om dit te managen.