Het lijkt er daarbij wel op dat Google afstapt van het plan om zelf voertuigen te bouwen maar zich voortaan richt op samenwerking met bestaande autofabrikanten.

Directeur John Krafcik van de nieuwe onderneming legt uit: "Waymo staat voor een nieuwe stap vooruit in mobiliteit. Ik denk dat we echt duidelijk zijn geweest dat we geen autobedrijf zijn. We zijn als bedrijf niet van plan om betere auto’s te maken. We zijn als bedrijf van plan om betere autorijders te maken. We zijn een autonoom-rij technologie bedrijf."

Dat Waymo heeft de ambitie om haar zelfrij-technologie toe te passen voor autodelen, vrachtwagens, openbaar vervoer maar ook persoonlijke auto’s die dan worden gebouwd en verkocht in samenwerking met andere automerken. "We blijven toegang houden tot de infrastructuur en de bronnen die Alphabet kan bieden maar we hebben tegelijk het gevoel of we een door venturekapitaal gesteunde start-up zijn," legt Krafcik uit. Hij benadrukt daarbij ook dat het wat hem betreft gaat om volledig autonoom rijden en niet om ondersteunende technologie zoals de Autopilot van Tesla.