Takata zal zich in dat kader ook schuldig verklaren. Volgens media in de VS zou de deal vrijdag al worden bevestigd. Net als bij VW gaat het daarbij alleen om het afkopen van de juridische vervolging en niet om eventuele schadevergoeding aan slachtoffers of hun nabestaanden.

Ondertussen blijft het airbagschandaal zich wel uitbreiden. Honda heeft aangekondigd nog eens 1,3 miljoen Amerikaanse auto’s met een Takata airbag terug te roepen. Bij Honda gaat het daarmee in de VS in totaal al om 11,4 miljoen auto’s en wereldwijd om 51 miljoen waarmee dat merk het meest getroffen is door de problemen met airbags van haar Japanse leverancier. Tegelijk gaat Ford ook nog eens 816.000 auto’s terugroepen voor verdere reparaties. Het totaal aantal door Ford teruggeroepen auto’s is daarmee boven de drie miljoen uitgekomen, voor het merendeel in de Verenigde Staten en Canada. Bij de nieuwe ‘recalls’ van zowel Ford als Honda gaat het voor een deel om auto’s die al eerder zijn gerepareerd maar waaraan bij nader inzien nog wat moet gebeuren. Honda heeft bovendien inmiddels 3.600 Gold Wing motorfietsen teruggeroepen om ook daar problemen met de airbags te verhelpen.