‘Opzeggen verdrag met Mexico gevaar voor auto-industrie’

Als president Donald Trump het handelsverdrag NAFTA met Mexico inderdaad opzegt, zoals hij eerder heeft aangekondigd, dan kan dat onvoorziene gevolgen hebben voor de auto-industrie in de VS en de verdere groei daarvan ernstig belemmeren.

'Opzeggen verdrag met Mexico gevaar voor auto-industrie'

Voor de autofabrikanten wordt het daarmee vooral veel moeilijker om hun klanten betaalbare auto’s te bieden. Daarnaast komt ook de hele productie- en leveranciersketen voor de productie van auto’s onder druk te staan.

Dat schrijft het Amerikaanse Center for Automotive Research in een analyse. Het handelsakkoord, waartoe ook Canada behoort, bestaat al sinds begin 1994. "Het reduceren of afschaffen van heffingen heeft de autofabrikanten en hun leveranciers in staat gesteld om hun operationele activiteiten te optimaliseren door assemblagevestigingen en de fabricage van onderdelen op de beste plaats neer te zetten. Dat helpt de Amerikaanse auto-industrie om, met een toenemende wereldwijde capaciteit, concurrerend te blijven. NAFTA heeft geleid tot miljarden aan nieuwe binnenlandse investeringen in zowel de VS als Canada en Mexico."

Dat alles komt ernstig in gevaar als Trump een streep haalt door het akkoord of dat in ieder geval drastisch bij wil stellen, zeggen de onderzoekers. "Er zijn altijd mogelijkheden om de effectiviteit te verbeteren maar het geheel terugtrekken uit NAFTA kan een serie onvoorziene gevolgen hebben die de toekomst van de Amerikaanse auto-industrie in gevaar kan brengen."

‘Opzeggen verdrag met Mexico gevaar voor auto-industrie’ - Automobielmanagement.nl

‘Opzeggen verdrag met Mexico gevaar voor auto-industrie’

Als president Donald Trump het handelsverdrag NAFTA met Mexico inderdaad opzegt, zoals hij eerder heeft aangekondigd, dan kan dat onvoorziene gevolgen hebben voor de auto-industrie in de VS en de verdere groei daarvan ernstig belemmeren.

'Opzeggen verdrag met Mexico gevaar voor auto-industrie'

Voor de autofabrikanten wordt het daarmee vooral veel moeilijker om hun klanten betaalbare auto’s te bieden. Daarnaast komt ook de hele productie- en leveranciersketen voor de productie van auto’s onder druk te staan.

Dat schrijft het Amerikaanse Center for Automotive Research in een analyse. Het handelsakkoord, waartoe ook Canada behoort, bestaat al sinds begin 1994. "Het reduceren of afschaffen van heffingen heeft de autofabrikanten en hun leveranciers in staat gesteld om hun operationele activiteiten te optimaliseren door assemblagevestigingen en de fabricage van onderdelen op de beste plaats neer te zetten. Dat helpt de Amerikaanse auto-industrie om, met een toenemende wereldwijde capaciteit, concurrerend te blijven. NAFTA heeft geleid tot miljarden aan nieuwe binnenlandse investeringen in zowel de VS als Canada en Mexico."

Dat alles komt ernstig in gevaar als Trump een streep haalt door het akkoord of dat in ieder geval drastisch bij wil stellen, zeggen de onderzoekers. "Er zijn altijd mogelijkheden om de effectiviteit te verbeteren maar het geheel terugtrekken uit NAFTA kan een serie onvoorziene gevolgen hebben die de toekomst van de Amerikaanse auto-industrie in gevaar kan brengen."