Met het huidige groeitempo, waarin GM wat inzakt terwijl Renault-Nissan blijft groeien, zal de alliantie over 2017 zo goed als zeker de derde plaats als grootste autobouwer bereiken, na Toyota en Volkswagen als koplopers. Dat zou dan de eerste keer in de geschiedenis zijn dat er onder de Big Three geen Amerikaans bedrijf zit.

Renault-Nissan verkocht vorig jaar om precies te zijn 9.961.347 voertuigen. General Motors haalde er 9.965.238, dat is dus nog maar 3.891 meer. "Dat kan overigens een afrondingsverschil zijn, eigenlijk staan we nu gelijk," zegt een woordvoerder van Renault in Parijs. GM kon de verkopen met een bescheiden 1,3 procent opvoeren – evenveel als Toyota – terwijl Renault-Nissan een groei van bijna 17 procent neerzette. Dat is echter voor het overgrote deel te danken aan de gedeeltelijke overname door Nissan van Mitsubishi dat nu door de alliantie wordt meegeteld. Omdat verwacht wordt dat Mitsubishi na een rampzalig 2016 dit jaar weer flink zal kunnen groeien en ook Renault en Nissan het goed doen, lijkt de derde positie voor de groep dit jaar zeker binnen bereiken. Of het gat van net 250.000 auto’s met Toyota te overbruggen is, valt echter nog te bezien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding