Piëch zou de toenmalige leiding van het bedrijf ervan hebben beschuldigd veel eerder van dieselgate op de hoogte te zijn geweest dan is toegegeven.

Als zo’n zaak inderdaad doorgaat, dan zou het de eerste keer zijn dat het door veel rechtszaken achtervolgde VW nu eens terug slaat.

Piëch heeft volgens Bild am Sonntag tegenover onderzoekers in Braunschweig verklaard dat hij al in maart 2015 bij ex-CEO Martin Winterkorn opheldering had gevraagd over dreigende ernstige problemen in de Verenigde Staten. Winterkorn zou dat destijds hebben weggewoven, aldus Piëch, een telg van de oprichtersfamilie van VW. Winterkorn zelf houdt bij elke gelegenheid vol dat hij pas in augustus 2015 op de hoogte was gesteld van het bestaan van de sjoemelsoftware.

"De toezichtsraad van Volkswagen AG verwerpt de beweringen die volgens recente mediaverhalen zijn gemaakt door Ferdinand Piëch met grote klem. De bestuursraad zal de mogelijkheden voor maatregelen en claims tegen de heer Piëch zorgvuldig afwegen," zegt VW in een verklaring na een vergadering van die toezichtsraad. Vakbondsvertegenwoordiger Bernd Osterloh en Berthold Huber, beide lid van het bestuurscomité van die raad, vinden het nu al tijd voor juridische stappen. "De beschuldigingen zijn onjuist. Als dr Piëch ons had geïnformeerd, dan hadden we ons bedrijf en de werknemers verdere ellende kunnen besparen," aldus het tweetal.