Proton is nu nog eigendom van DRB-Hicon, een bedrijf dat ook auto’s assembleert voor andere merken. Proton doet het de laatste tijd erg slecht op de binnenlandse markt waar het vorig jaar niet meer dan 72 duizend auto’s wist te verkopen.

Geely is vooral geïnteresseerd omdat het dan auto’s kan bouwen in Maleisië die vanwege een handelsakkoord verder zonder belemmeringen in andere Aziatische landen op de markt gebracht kunnen worden. Dat is ook de voornaamste reden waarom de twee Franse bedrijven een oogje op Proton hebben laten vallen.

Tegelijkertijd hebben buitenlandse fabrikanten wegens hoge tariefmuren nauwelijks toegang tot de binnenlandse automarkt in Maleisië die net als in andere landen in de regio een snelle groei doormaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding