"Dit is meer dan een cijfermatige mijlpaal, het toont aan dat de technologie een blijvertje is die zich nu manifesteert als belangrijke oplossing om broeikasgassen en andere vervuilers terug te dringen,” aldus Toyota.  

In 1997 bracht Toyota zijn eerste Full Hybrid op de markt, de Prius. Sindsdien is dit het meest geproduceerde hybride massaproductie-model ter wereld. De eerste drie jaar waren die modellen alleen te koop in Japan waar er in 1999 al meer dan 50 duizend werden verkocht. Sinds 2000 is de Prius – later gevolgd door andere modellen – ook te koop in Europa en de Verenigde Staten. Vooral in de VS is de Prius vanwege de milieuvriendelijkheid jarenlang de lievelingsauto van vele filmsterren en andere beroemdheden geweest.

In 2002 werd de mijlpaal van 100 duizend stuks gehaald maar het duurde tot tien jaar na de introductie voordat de 1 miljoen werd overschreden. Sindsdien zitten de hybridemodellen van Toyota in een stroomversnelling. Nog maar net negen maanden geleden kwam de teller boven de negen miljoen uit en nu is de mijlpaal van 10 miljoen dus ook gehaald. ‘’Toen we de Prius lanceerden wist niemand nog wat een hybride was. Wie er één kocht, werd een geek genoemd, of zo iets. Dankzij die eerstelingen die de Prius een kans gaven is de populariteit van hybrides snel toegenomen. Nu behoren ze tot het normale aanbod in de autowereld,” zegt bestuursvoorzitter Takeshi Uchiyamada van Toyota.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding