Veel technische documenten, met name rond de typegoedkeuring, moeten openbaar gemaakt worden. Wordt VW bij dat alles op een leugen betrapt, dan kost dat haar 1 miljoen dollar boete.

VW heeft met Justitie niet alleen afspraken gemaakt over het verhelpen van de problemen met de sjoemelsoftware en het schadeloosstellen van de eigenaren van de betrokken auto’s maar ook over haar gedrag in de komende drie jaar. Belangrijk onderdeel daarvan is de toezichthouder, die het recht heeft alle documenten in te zien. Daarnaast moet VW de afdelingen ontwikkeling en typegoedkeuring van elkaar scheiden, iets waar de monitor weer toezicht op uitoefent. "Met deze toezichthouder moet VW onder alle omstandigheden nauw samenwerken," aldus Justitie. De toezichthouder zelf zal elk jaar verslag uit brengen aan zijn bazen bij justitie. Die rapporten worden ook openbaar gemaakt. Gaat het op een bepaald moment toch fout, dan dreigen veel ernstiger maatregelen tegen de Duitse autobouwer. Wie overigens tot toezichthouder benoemd wordt, is nog niet bekend. VW heeft volgens Duitse media een lijst met drie kandidaten naar de Amerikaanse autoriteiten gestuurd maar die hebben daar nog geen keus uit gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding