Aan de winst die in het derde kwartaal nog werd geboekt, lijkt daarmee echter al weer snel een eind te zijn gekomen. De kwartaalomzet lag met 2,28 miljard dollar 88 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is niet alleen te danken aan de toegenomen verkopen maar ook aan de fusie van zonnepanelen fabrikant Solar City met Tesla Motors.

Over heel 2016 heeft Tesla 76.230 nieuwe automobielen afgeleverd. De productie kwam uit op 84.000. Dat moet dit jaar al fors hoger worden als de Model 3 van de lijn gaat rollen. Topman Elon Musk denkt daar in juli mee te kunnen beginnen. Hij vertelt daarbij ook nog dat Tesla de laatste maanden een recordaantal bestellingen voor zowel de bestaande modellen als Model 3 heeft ontvangen. Hij zal naar verwachting al binnen korte tijd één of meer locaties bekend maken voor nieuwe fabrieken, waaronder gigafabrieken voor de productie van batterijen. Zoals bekend is een aantal Nederlandse gemeenten fel op jacht om dergelijke Tesla-vestigingen binnen te halen.

Musk krijgt inmiddels ook een ander bekend Amerikaans probleem op zijn bord: de vakbonden. Die proberen binnen te komen bij de Tesla-fabrieken in Fremont nadat minstens één werknemer bij de UAW heeft geklaagd over de lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Musk hoopt echter dat hij een ‘unionisering’ van zijn fabrieken voorlopig nog tegen kan houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding