Dat betekent dat ongeveer één op de vijf dieseleigenaren van het aanbod gebruikt maakt om de auto terug te geven. De rest kiest voor herstel van de problemen met schadevergoeding, ook al omdat er relatief weinig diesel-alternatieven op de Amerikaanse markt te krijgen zijn. Bovendien koopt naar schatting 20 tot 40 procent van de inleveraars meteen weer een nieuwe VW of Audi, zo blijkt uit informatie uit het dealernetwerk. Dat veroorzaakt wel weer problemen voor de dealers omdat de aflevering van nieuwe VW-auto’s in de nasleep van dieselgate nogal wat vertraging blijkt op te lopen. Amerikaanse bronnen melden verder dat vooral Mazda, Subaru maar ook de Toyota Prius in trek zijn bij – voormalige – bezitters van een VW of Audi die opeens zonder auto zitten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding