Zo zijn vorig jaar 290.000 nieuwe auto’s wel op kenteken gezet – en dus meegeteld in de statistieken – maar vervolgens direct naar dealers gegaan als demonstratie- of showroomauto of om gebruikt te worden als vervangend vervoer voor klanten, meldt economisch dagblad Les Echos. Vrijwel eenzelfde aantal is door de dealers als nieuw gekocht om direct met grote korting als ‘bijna nieuw’ te worden aangeboden. Bovendien zijn rond de 50.000 auto’s ‘gekocht’ door werknemers van die dealers zelf.

Laatste dag van de maand

Daarnaast ging één op de zes nieuwe personenauto’s naar een verhuurbedrijf als Hertz of Avis. Vrijwel eenzelfde aantal ging naar andere grootverbruikers als leasebedrijven of de overheid. Volgens de Franse krant worden dat soort praktijken vooral toegepast op de laatste dag van de maand als de cijfers lager uit dreigen te vallen dan de autowereld graag wil. Zo zijn er op de laatste werkdag van januari 18.000 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, ruim twee keer zo veel als normaal op een dag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding