In de fabriek in Wales worden vooral motoren gebouwd voor grotere auto’s. Ford gaat er van uit dat de vraag naar grote benzine-auto’s de komende tijd minder wordt door de opkomst van elektrische modellen.

Brexit zorgt voor schadepost 

Ford heeft echter al eerder gemeld dat Brexit haar vorig jaar 300 miljoen euro heeft gekost. Voor dit jaar wordt een schadepost in dezelfde orde van grootte voorzien. De autobouwer heeft daarbij ook gezegd dat het aan het bekijken is hoe die extra kosten in de hand gehouden kunnen worden. De Britse vakbonden geven dan ook onmiddellijk de schuld aan Brexit. Zij hebben de regering gevraagd er alles aan te doen om autobedrijven te verzekeren dat ze ook na het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU in 2019 vrij met andere Europese landen kunnen handelen. De bonden vrezen dat Ford de fabriek op den duur wil sluiten en hebben daar nu al fel verzet tegen aangekondigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding