Sergio Marchionne, de altijd praatgrage topman van Fiat Chrysler Automobiles, denkt dat een overname van zijn bedrijf door de Volkswagen Groep een logische volgende stap is in de nieuwe consolidatiegolf die door PSA en Opel is ingeluid. Op het Autosalon van Genève nodigde hij VW ook min of meer expliciet uit om eens langs de komen. Dat is overigens geen nieuw geluid want de Italiaanse Canadees roept al tijden dat de autofabrikanten meer schaalgrootte nodig hebben, vooral om de torenhoge investeringen in nieuwe technologie op te kunnen hoesten.

Marchionne’s collega Carlos Ghosn lijkt het ook met hem eens te zijn. "De sector gaat naar een verdere consolidatie," aldus Ghosn, die vorig jaar nog Mitsubishi aan zijn ‘rijk’ met Renault, Nissan en Avtovaz heeft toegevoegd. "Je zult zien dat meer en meer spelers proberen op te schalen. Dat is ook logisch gezien al de investeringen waar we mee te maken krijgen." Maar Matthias Müller van de VW Groep houdt de boot voorlopig af. Hij zegt dat hij voorlopig voldoende op zijn bord heeft om over fusies of overnames te denken: "We focussen ons op wat nodig is om onze strategische doelen te realiseren."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding