Die fabriek moet minstens net zo groot worden als de batterijenfabriek die Tesla momenteel bouwt in Nevada. Het tweetal probeert via hun bedrijf Northvolt nu de benodigde vier miljard dollar bij elkaar te krijgen om hun plannen te realiseren.

Northvolt is een geesteskind van Peter Carlsson, voormalig hoofd supply chain bij Tesla. De andere oprichter is Paolo Cerruti die eveneens van Tesla afkomstig is. Zij hopen in te spelen op de sterk groeiende vraag naar batterijen nu grote autobouwers als Volkswagen alle aandacht richten op elektrische auto’s. Sommige autofabrikanten plannen de batterijproductie in eigen huis te houden om niet afhankelijk te zijn van externe leveranciers maar volgens Northvolt zal er toch een grote wereldwijde markt ontstaan voor derde partijen.

Carlsson kijkt vooral naar Scandinavië omdat daar voldoende goedkope duurzame energie te vinden is. Ook worden belangrijke grondstoffen als nikkel, kobalt en lithium in de Noordelijke regio geproduceerd. Als de fabriek er eenmaal komt, dan zal die werk kunnen bieden aan 2.500 tot 3.000 hoogopgeleide werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding