Mobileye, dat een sleutelrol speelt bij de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, werkt al samen met vrijwel alle grote autofabrikanten ter wereld. Mobileye komt daarbij met steeds nieuwe diensten om autonoom rijden te ondersteunen, zoals vanaf volgend jaar crowdsourcing data voor high-tech kaarten. Het in Jeruzalem gevestigde bedrijf is sinds 2014 genoteerd op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq waar de waarde in die tijd is gestegen van 7,6 naar 11 miljard dollar.

Concurrent TomTom

Intel is ook al enige tijd een partner van Mobileye. Beide bedrijven zitten onder meer in Here, een samenwerkingsverband van de grote Duitse autobedrijven op het gebied van kaartmateriaal voor navigatiesystemen. Langs die weg is Here/Mobileye ook een concurrent van TomTom dat graag een sterke positie op dezelfde markt voor autonoom rijden wil veroveren. "Deze acquisitie is een grote stap voorwaarts voor onze aandeelhouders, de automobiel industrie en de consument," zegt CEO Brian Krzanich van Intel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding