Dat gebeurde voor onderzoeksrechter Sean Cox die de VW-zaak al vele maanden in behandeling heeft. Volgens een woordvoerder van VW is het de allereerste keer dat de onderneming zich ergens ter wereld schuldig verklaard aan misdaden. "Volkswagen betreurt ernstig het gedrag dat leidde tot de dieselcrisis. De overeenkomsten die we hebben bereikt met de Amerikaanse regering weerspiegelen onze vastberadenheid om dit wangedrag, dat indruist tegen alle waarden die bij VW hoog in het vandaal staan, aan te pakken. VW is niet meer het bedrijf dat het 18 maanden geleden was, het veranderproces is het grootste in onze geschiedenis."

Cox accepteerde de verklaringen waarmee de claims van de milieudienst EPA en de Amerikaanse douane in principe geregeld zijn. De rechter zegt echter gezien de ernst van de zaak toch nog meer tijd nodig te hebben voordat hij een definitief oordeel geeft over de 4,3 miljard dollar aan boetes en soortgelijke regelingen met de autoriteiten. Hij heeft nu een volgende zitting in de agenda gezet voor 21 april.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding