Kort nadat de zogenaamde Dieselgate in september 2015 uitbrak, huurde Volkswagen Jones Day in, om de Groep bij te staan in de zaak van wereldwijd zo’n 11 miljoen ‘getroffen’ auto’s, die het bedrijf tot 25 miljard dollar schadevergoeding kost.

Volgens Handelblatt is het zeer uitzonderlijk dat wettelijke vertegenwoordigers in Duitsland aan een dergelijk onderzoek worden onderworpen. De krant citeerde gisteren een bron dicht bij het onderzoek, die had gezegd dat aanklagers in toenemende mate gefrustreerd raken door de kennelijke onwil van Volkswagen om samen te werken met justitie door de langzame en geleidelijke vrijgave van de gevraagde informatie sinds de fraude 18 maanden geleden werd ontdekt door de Amerikaanse toezichthouders.
Jones Day heeft het eigen onderzoek naar de gebeurtenissen die hebben geleid tot Dieselgate bij Volkswagen nog niet afgerond. Volkswagen heeft gezegd dat zij niet van plan is de bevindingen van de advocatenkantoor openbaar te maken.

Vanmorgen kwam Volkswagen met een officiële verklaring:
‘De Volkswagen Group merkt het volgende op over het verslag in Handelsblatt over de zoektocht bij het advocatenkantoor Jones Day uitgevoerd: "Wij beschouwen de actie van het Openbaar Ministerie in München in ieder opzicht onaanvaardbaar. Naar onze mening is een onderzoek uitgevoerd op het terrein van een advocatenkantoor dat is in opdracht van een bedrijf handelt, een regelrechte schending van de beginselen van de rechtsstaat, vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering. Dit wordt ook uitdrukkelijk bevestigd door het Federale Constitutionele Hof in de zaak van een ander advocatenkantoor. Wij zullen alle maatregelen te nemen die ons ter beschikking tegen deze procedure."
(HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding