De fabriek moet over een jaar of twee 5.000 voertuigen per jaar kunnen bouwen. Geely heeft bijna 350 miljoen euro in het project geïnvesteerd.
London Taxi Company was vroeger bekend als Maganese Bronze en bouwt uitsluitend de bekende Londense taxi’s. Het bedrijf werd in 2013 van de ondergang gered door Geely dat er inmiddels meer dan een miljard euro in heeft gestopt. Een flink deel van dat geld ging naar de ontwikkeling van een elektrische versie van het nieuwste model, de TX5.

Chinese markt 

Via Geely verkoopt London Taxi Company haar voertuigen onder meer ook op de Chinese markt. "Met de nieuwe fabriek erkennen we het blijvende belang van Groot-Brittannië als autobouwend land en als een hub voor nieuwe technologische innovaties. Deze investering is slechts één van onze bewijzen van ons vertrouwen in dit land," zegt Li Shufu, bestuursvoorzitter van Zhejiang Geely Holding Group.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding