Kalanick lijkt een kleine dictator die ook niet vies is van een leugentje op zijn tijd. "De manier waarop Uber wordt geleid en de waarden volgens welke binnen de onderneming wordt geleefd komen niet overeen met mijn ethische opvattingen," schreef Jones in zijn ontslagbrief. Inmiddels zijn nog drie andere topmanagers eveneens opgestapt waardoor de leiding juist steeds meer op de schouders van Kalanick terecht dreigt te komen.

Behalve het personeelsprobleem speelt er een reeks andere zaken. Zo heeft Google Uber voor de rechter gesleept wegens het illegaal gebruik van haar zelfrij-software, wordt Uber door een voormalig medewerkster beschuldigd van vrouwendiscriminatie en ligt het bedrijf in veel landen ook in de clinch met haar chauffeurs die meer geld eisen voor hun werk. Daarbij komt nog dat de autoleen-dienst ook overal nog rechtszaken moet voeren over de vergunningen en dergelijke om in steden of landen te opereren. Gezien die enorme ‘to do today’ lijst vragen velen zich af of Uber – mét Kalanick – überhaupt nog in staat zal zijn geschikte managers te vinden.

Vestiging Amsterdam

Ondertussen verhuist Uber zijn internationale hoofdkantoor in Amsterdam naar een nieuwe, ruimere locatie in de hoofdstad. Het bedrijf barst op de huidige locatie in het centrum uit zijn voegen en wil de komende tien jaar doorgroeien van vierhonderd naar duizend medewerkers.

Het technologiebedrijf maakte woensdag bekend aan het einde van dit jaar te verkassen naar het nieuwe kantorencomplex The Cloud naast het Amstel Station. Uber vestigde zijn internationale hoofdkwartier in 2012 in Amsterdam en houdt sinds 2015 kantoor op de Vijzelstraat. Daar groeide het aantal medewerkers van vijftig naar vierhonderd.

Het kantoor in Amsterdam is de enige locatie buiten het hoofdkantoor in San Francisco waar Uber ook app-ontwikkelaars in dienst heeft. Verder zitten er in Amsterdam onder meer afdelingen voor onderzoek, marketing en sales.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding