De fraude-afdeling van de EIB wil te weten komen of haar leningen voor onderzoek en ontwikkeling aan Renault mogelijk voor illegale doeleinden zijn gebruikt. Zou dat inderdaad het geval zijn dan kan de bank haar geld met onmiddellijke ingang terug eisen.

De EIB, de grootste financier van Europa die alleen al in 2015 voor 77,5 miljard aan leningen verstrekte, heeft Renault door de jaren heen voor meer dan 800 miljoen aan leningen verstrekt. Een groot deel van dat geld is bestemd voor onderzoeksactiviteiten, onder meer naar het reduceren van de CO2-uitstoot van auto’s. Nu Renault in de verdachtenbank zit en er een juridisch onderzoek loopt, wil de EIB checken of haar geld misschien is ingezet voor het ontwikkelen van de gewraakte sjoemelsoftware of soortgelijke activiteiten. "Wij hanteren een beleid van ‘zero-tolerantie’ als het gaat om fraude en corruptie. Wij willen de garantie hebben dat geen enkele illegale activiteit is verbonden met de inzet van onze middelen en hebben daarom de Franse autoriteiten om een onderhoud gevraagd," aldus een brief van eind januari van de bank die is uitgelekt naar de media.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding