Deutsche Post gaat daarvoor ook een nieuwe fabriek bouwen in Noordrijn-Westfalen. Daarmee moet de productiecapaciteit worden verdubbeld naar 20.000 stuks per jaar. Minstens de helft daarvan is dan bestemd voor externe klanten waarbij de Duitse postgroep vooral denkt aan gemeenten, bedrijven die een vloot bestel- en andere auto’s beheren of haar eigen strategische partners in en rond de logistieke sector.

Deutsche Post heeft de Streetscooter in eigen beheer ontwikkeld. De verkoopprijs komt op rond de 32.000 euro waarbij Deutsche Post ook kan zorgen voor de oplaad-infrastructuur. CEO Mail and Parcels Jürgen Gerdes: "Wij blijven de drijvende kracht op het gebied van elektro-mobiliteit en willen marktleider in groene logistiek worden. We willen onze expertise dan ook graag ter beschikking stellen aan anderen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding