De meeste autofabrikanten maken een nieuw model eerst met min of meer tijdelijke machines die minder kostbaar zijn en die tijdens de feitelijke productie ook eenvoudig aangepast kunnen worden. Pas als alles soepel draait, worden de permanente robots en andere machines geïnstalleerd. Tesla slaat die aanloopfase echter helemaal over en gaat direct met de ‘echte’ machines aan de slag. Dat levert het risico op dat er alsnog aan die machines gesleuteld moet worden, wat kostbaar kan zijn en tot stilstand in de productie kan leiden. Aan de andere kant is de methode die Tesla kiest wel stukken goedkoper als het in één keer goed gaat. Bovenal kan Tesla dan snel zo veel mogelijk Model 3-en bouwen om aan de nu al geregistreerde grote vraag te voldoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding