Het ministerie van justitie is al tijden met FCA in gesprek over een regeling om een rechtszaak te vermijden. FCA stelde in laatste instantie voor 104.000 van de gewraakte dieselauto’s aan te passen maar dat was voor de milieudienst EPA niet voldoende. Justitie beschuldigd FCA er nu concreet van dat het ‘defeat devices’ heeft aangebracht in dieselmodellen die tussen 2014 en vorig jaar werden verkocht. Daarbij gaat het met name om de Jeep Grand Cherokee en om Ram trucks. Het Italiaans-Amerikaanse autobedrijf kan daarvoor een boete krijgen van vele tientallen miljoenen dollars.

Topman Sergio Marchionne heeft de beschuldigingen over illegale software steeds fel ontkend. ‘’Wij zijn teleurgesteld dat de Amerikaanse diensten deze rechtszaak aanhangig hebben gemaakt. De onderneming is van plan zich fel te verzetten tegen beschuldigingen dat we betrokken waren bij enig opzettelijk plan om sjoemelsoftware te installeren om de emissietesten te misleiden,” zegt FCA in een verklaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding