Volgens de advocaten van 705.000 bezitters van een Chevrolet Silverado Duramax of GMC Sierra Duramax dieseltruck stoten die auto’s twee tot vijf keer meer stikstofoxide uit dan wettelijk is toegestaan. GM zou minstens drie sjoemel ‘devices’ hebben aangebracht om de prestaties van de auto’s op te voeren. GM ontkent de beschuldigingen en stelt dat die ongegrond zijn. "We zullen ons rigoureus verdedigen. De betrokken modellen voldoen aan alle eisen van de Amerikaanse milieudienst EPA en de emissieregels in Californië."

Meer gesjoemel

GM volgt met de ‘lawsuit’ in het voetspoor van Volkswagen en Fiat Chrysler Automobiles. Die bedrijven worden zowel door klanten als door de Amerikaanse justitie aangepakt. Daarnaast heeft dezelfde advocaat die nu tegen GM optreedt een soortgelijke zaak aangespannen tegen Mercedes-Benz. In Europa loopt er ook al een rechtszaak tegen Renault terwijl de Duitse autoriteiten juist vorige week invallen hebben gedaan bij Daimler wegens vermeende sjoemelpraktijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding