EU wil heffing op Japanse auto-onderdelen schrappen

De Europese Unie is bereid de heffingen op auto-onderdelen die worden ingevoerd uit Japan te schrappen. Japan zou dan op haar beurt invoerheffingen op producten als varkensvlees, kaas en wijn in moeten trekken.

Dat ligt op tafel tijdens onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord, meldt de doorgaans goedingelichte Japanse zakenkrant Nikkei. De EU legt momenteel een heffing van drie tot vier procent op auto-onderdelen en van 10 procent op rechtstreeks uit Japan ingevoerde auto’s. Brussel is bereid die heffing voor minstens 90 procent van de betrokken onderdelen te schrappen, aldus Nikkei. De ideeën liggen Tokyo echter wel zwaar op de maag omdat er binnenlands veel weerstand is tegen het vrij toelaten van agrarische producten die de eigen boeren beconcurreren.

Over het intrekken van de invoerheffing op auto’s zelf zijn beide partijen het nog lang niet eens. Japan suggereert dat stapsgewijs in zeven jaar te doen maar de EU denkt meer over een termijn van tien jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

EU wil heffing op Japanse auto-onderdelen schrappen - Automobielmanagement.nl

EU wil heffing op Japanse auto-onderdelen schrappen

De Europese Unie is bereid de heffingen op auto-onderdelen die worden ingevoerd uit Japan te schrappen. Japan zou dan op haar beurt invoerheffingen op producten als varkensvlees, kaas en wijn in moeten trekken.

Dat ligt op tafel tijdens onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord, meldt de doorgaans goedingelichte Japanse zakenkrant Nikkei. De EU legt momenteel een heffing van drie tot vier procent op auto-onderdelen en van 10 procent op rechtstreeks uit Japan ingevoerde auto’s. Brussel is bereid die heffing voor minstens 90 procent van de betrokken onderdelen te schrappen, aldus Nikkei. De ideeën liggen Tokyo echter wel zwaar op de maag omdat er binnenlands veel weerstand is tegen het vrij toelaten van agrarische producten die de eigen boeren beconcurreren.

Over het intrekken van de invoerheffing op auto’s zelf zijn beide partijen het nog lang niet eens. Japan suggereert dat stapsgewijs in zeven jaar te doen maar de EU denkt meer over een termijn van tien jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding