Takata hangt voor vele miljarden aan schade-eisen boven het hoofd wegens het explosiegevaar van haar airbags dat wereldwijd aan minstens 16 mensen het leven heeft gekost.

Met het geplande faillissement wordt de weg vrijgemaakt voor de overname van Takata door de Amerikaanse onderdelenfabrikant Key Safety Systems (KSS) dat eigendom is van Ningbo Joyson Electronic uit China. Ningo Joyson zou bereid zijn 1,588 miljard dollar neer te tellen waarmee Takata een deel van de schulden kan afbetalen. De kans is groot dat de meeste eisers van schadevergoeding door het faillissement echter achter het net zullen vissen.

Topman Jason Luo van KSS heeft onlangs de problemen alle vertrouwen in zijn nieuwe aanwinst: "Hoewel Takata zwaar getroffen is door de wereldwijde terugroepacties zijn de onderliggende kracht van haar goed-opgeleide medewerkers, haar geografische bereik en de buitengewone sturen, veiligheidsriemen en andere onderdelen niet verzwakt."