In totaal werden er in Brexit-land de afgelopen maand 136.119 nieuwe auto’s gebouwd. Over de eerste vijf maanden blijft de schade beperkt tot een daling van 1,2 procent naar 729.775 stuks, meldt de Society of Motor Manufacturers and Traders.

De scherpe daling heeft vooral te maken met het inzakken van de binnenlandse vraag, met name door een verhoging van de wegenbelasting per 1 april maar ook in toenemende mate door de onzekerheid vanwege Brexit. Het aantal auto’s dat bestemd was voor een afnemer in Groot-Brittannië daalde daardoor met bijna 13 procent. Toch liep ook de export van nieuwe personenauto’s met negen procent terug vergeleken bij een jaar geleden.

De SMMT maakt zich voorlopig nog weinig zorgen. De organisatie zegt in de eerste plaats dat de automarkt vorig voorjaar juist erg sterk was en denkt bovendien dat veel fabrieken de productie even wat afremmen om de lijnen geschikt te maken voor de komst van nieuwe modellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding