Met Old GM wordt een soort stichting – trust – aangeduid die is opgericht om de duizenden claims en rechtszaken vanwege het contactsloten probleem verder af te handelen. Dat mankement heeft, zo wordt aangenomen, aan 124 mensen het leven gekost, terwijl er ook tientallen gewonden zijn gevallen. General Motors moest destijds ook 2,6 miljoen auto’s terugroepen om het gebrek te herstellen.
Advocaten van die slachtoffers en hun nabestaanden hebben nu met Old GM een ingewikkelde deal gesloten waarmee vele miljarden zijn gemoeid. Partijen hebben onder meer afgesproken dat het huidige General Motors voor een miljard dollar aan aandelen zou moeten overdragen als bijdrage aan de schadepot.
GM is daar woedend over omdat het dacht dat het met het oprichten van Old GM juist van dit soort claims rond het schandaal af zou zijn. De miljard dollar zou dan komen bovenop de twee miljard dollar die het huidige GM toch al aan schadevergoedingen en boetes heeft betaald.
"We zullen onze rechten agressief beschermen en zijn hard bezig om de Trust en de schade-eisers rekenschap te laten afleggen over hun slechte vertrouwen en afkeurenswaardige activiteiten," aldus een woordvoerder van General Motors.