Nadat Ford eerst een paar duizend euro had beloofd voor wie een oude dieselauto inruilde, is dat voorbeeld inmiddels gevolgd door Renault, Volkswagen, Nissan, Toyota en Kia. De hoogste premie is 6.000 pond, vandaag de dag bijna 6.600 euro, bij VW wat wel aanzienlijk minder is dan de 10.000 die Volkswagen biedt in Duitsland. Net als in Duitsland wordt de premie aanzienlijk hoger bij aanschaf van een dure nieuwe auto. Zo biedt Toyota 4.400 euro maar dan moet je wel een Land Cruiser aanschaffen.

Alle Britse autoverkopers zeggen daarbij toe dat de ingeleverde diesel daadwerkelijk naar de sloop gaat. De autobedrijven doen het aanbod niet alleen omdat ze zo begaan zijn met het milieu maar ook om de duidelijk in het slop geraakte automarkt in Groot-Brittannië weer wat op te vijzelen. In juli werden er weer bijna tien procent minder auto’s verkocht dan een jaar eerder, waarbij de verkopen van nieuwe dieselwagens zelfs 20 procent lager lagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding