Gemiddeld brengt een populaire diesel-occasion nu omgerekend 4.750 euro op, dat is ruim 220 euro minder dan begin dit jaar. De Opel Corsa, één van de populairste modellen bij de Britten, kreeg een nog veel grotere klap want daar wordt nu gemiddeld nog maar 1.750 euro voor betaald terwijl dat in januari nog 2.380 euro was, een waardedaling met 630 euro ofwel nagenoeg een kwart. De gemiddelde verkoopprijs van de grotere zusje Astra daalde in die periode met ruim 17 procent naar 2.670 euro. De enige diesel die nog enigszins meer opbrengt, is de Volkswagen Polo die met een prijs van 2.820 euro een paar tientjes duurder is dan aan het begin van dit jaar.

De cijfers zijn bij elkaar gezocht door Motorway.co.uk. De website analyseerde de gegevens van 24.000 transacties voor de tien meest populaire modellen. Motorway.co.uk wilde daarmee in kaart brengen wat de directe gevolgen zijn van de aankondiging van de Britse regering om in 2040 alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s toe te laten. Directeur Alex Buttle: "Het is duidelijk dat de prijzen van tweedehands diesels maar één richting uit gaan, naar beneden. Dit jaar is een complete schok voor wie een diesel bezit. De meeste automerken hebben nu een sloopregeling ingesteld voor oudere diesels dus het ziet er niet naar uit dat het ooit nog zal verbeteren." Buttle voegt daar aan toe dat veel bezitters van een dieselauto mogelijk in de problemen komen doordat de restwaarde in hun lease-deal veel hoger was ingeschat dan de auto nu nog opbrengt.