China wil autofabrikanten meer ruimte geven

China denkt er over om buitenlandse autofabrikanten toch de mogelijkheid te geven hun eigen bedrijven op te zetten, dus zonder de tot nu toe verplichte deelname van een Chinees autobedrijf.

Het zou dan wel gaan om bedrijven die elektrische auto’s bouwen. Bovendien mogen die dan alleen een zelfstandige fabriek opzetten in een vrije handelszone.

Toch zou het plan, dat momenteel wordt besproken met de belangrijkste autofabrikanten, een flinke stap vooruit zijn. Sinds 1990 hebben Europese en Amerikaanse autobedrijven wel toegang tot China maar daar moet altijd een Chinese partner bij zitten. De Volkswagen merken, General Motors, Daimler en andere doen dan ook altijd zaken met zo’n Chinese collega, wat onder meer betekent dat ze de verkopen in China niet altijd – volledig – in hun cijfers meetellen. Op dit moment is Ford bijvoorbeeld ook weer bezig met een joint-venture met Anhui Jianghuai Automobile Group om samen elektrische voertuigen te bouwen. Een woordvoerder van Ford vond het nog te vroeg om commentaar te geven op een eventuele beleidswijziging van Beijing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

China wil autofabrikanten meer ruimte geven - Automobielmanagement.nl

China wil autofabrikanten meer ruimte geven

China denkt er over om buitenlandse autofabrikanten toch de mogelijkheid te geven hun eigen bedrijven op te zetten, dus zonder de tot nu toe verplichte deelname van een Chinees autobedrijf.

Het zou dan wel gaan om bedrijven die elektrische auto’s bouwen. Bovendien mogen die dan alleen een zelfstandige fabriek opzetten in een vrije handelszone.

Toch zou het plan, dat momenteel wordt besproken met de belangrijkste autofabrikanten, een flinke stap vooruit zijn. Sinds 1990 hebben Europese en Amerikaanse autobedrijven wel toegang tot China maar daar moet altijd een Chinese partner bij zitten. De Volkswagen merken, General Motors, Daimler en andere doen dan ook altijd zaken met zo’n Chinese collega, wat onder meer betekent dat ze de verkopen in China niet altijd – volledig – in hun cijfers meetellen. Op dit moment is Ford bijvoorbeeld ook weer bezig met een joint-venture met Anhui Jianghuai Automobile Group om samen elektrische voertuigen te bouwen. Een woordvoerder van Ford vond het nog te vroeg om commentaar te geven op een eventuele beleidswijziging van Beijing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding