Britse zorgen over explosie bij personal lease

“Autofabrikanten en hun financiële divisies stimuleren steeds meer de vraag bij particulieren door nieuwe, goedkope vormen van financiering aan te bieden. De autosector bouwt daardoor echter ook steeds meer risico op waarbij ze er kennelijk op vertrouwen dat de waarde van tweedehands auto’s stabiel zal blijven.”

Met die woorden op een blog hebben nu al enkele directeuren van de Bank of England, de nationale bank van Groot-Brittannië, gewaarschuwd voor de steeds grotere risico’s die de explosie in private lease en soortgelijke financieringen van auto’s met zich brengt. Op dit moment staat er alleen al bij de Britten voor omgerekend meer dan 65 miljard euro aan autofinancieringen uit, het grootste deel voor private leasecontracten. Vorig jaar werd 86 procent van alle nieuwe door particulieren gekochte personenauto’s in Groot-Brittannië op deze manier gefinancierd. Daarmee was een bedrag gemoeid van meer dan 45 miljard euro. "Dat betekent dat de dealers tegenwoordig vrijwel volledig van deze vorm van verkoop afhankelijk zijn. Die dealers zijn echter wel de klos als de markt voor tweedehands auto’s verder inzakt," schrijft dagblad The Guarian in een lang artikel. "Wat veel leasers ook niet inzien, is dat ze feitelijk zeven procent rente betalen terwijl ze bij de bank vermoedelijk een veel goedkopere financiering kunt regelen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Britse zorgen over explosie bij personal lease - Automobielmanagement.nl

Britse zorgen over explosie bij personal lease

“Autofabrikanten en hun financiële divisies stimuleren steeds meer de vraag bij particulieren door nieuwe, goedkope vormen van financiering aan te bieden. De autosector bouwt daardoor echter ook steeds meer risico op waarbij ze er kennelijk op vertrouwen dat de waarde van tweedehands auto’s stabiel zal blijven.”

Met die woorden op een blog hebben nu al enkele directeuren van de Bank of England, de nationale bank van Groot-Brittannië, gewaarschuwd voor de steeds grotere risico’s die de explosie in private lease en soortgelijke financieringen van auto’s met zich brengt. Op dit moment staat er alleen al bij de Britten voor omgerekend meer dan 65 miljard euro aan autofinancieringen uit, het grootste deel voor private leasecontracten. Vorig jaar werd 86 procent van alle nieuwe door particulieren gekochte personenauto’s in Groot-Brittannië op deze manier gefinancierd. Daarmee was een bedrag gemoeid van meer dan 45 miljard euro. "Dat betekent dat de dealers tegenwoordig vrijwel volledig van deze vorm van verkoop afhankelijk zijn. Die dealers zijn echter wel de klos als de markt voor tweedehands auto’s verder inzakt," schrijft dagblad The Guarian in een lang artikel. "Wat veel leasers ook niet inzien, is dat ze feitelijk zeven procent rente betalen terwijl ze bij de bank vermoedelijk een veel goedkopere financiering kunt regelen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding