Ford gaat massaal in kosten snijden

Ford gaat de komende vijf jaar 14 miljard dollar in de kosten snijden en bovendien nieuwe investeringen wegtrekken van kleinere modellen en vooral richten op elektrische auto’s maar ook op goed lopende grotere auto’s als SUV’s en de F-serie trucks.

Zo’n 10 miljard aan bezuinigingen moet komen van materiaalkosten, 4 miljard uit ‘engineering’. Dat betekent onder meer dat de klant straks bij Ford uit minder verschillende opties kan kiezen. Zo wordt het aantal mogelijke variaties bij de Fusion teruggedraaid van liefst 35.000 naar niet meer dan 100.

Dat is de lijn die de deze zomer aangetreden CEO Jim Hackett heeft uiteengezet voor investeerders op Wall Street. Hackett, die 100 dagen de tijd heeft genomen om de strategie uit te stippelen, wil Ford daarmee vooral fitter maken. Hij wil nu onder meer een-derde van het geld dat gaat naar de ontwikkeling van verbrandingsmotoren switchen naar elektrische. Daarnaast zet Hackett in op connectiviteit waarbij alle auto’s die in 2020 in de VS op de markt komen met het internet verbonden moeten zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Ford gaat massaal in kosten snijden - Automobielmanagement.nl

Ford gaat massaal in kosten snijden

Ford gaat de komende vijf jaar 14 miljard dollar in de kosten snijden en bovendien nieuwe investeringen wegtrekken van kleinere modellen en vooral richten op elektrische auto’s maar ook op goed lopende grotere auto’s als SUV’s en de F-serie trucks.

Zo’n 10 miljard aan bezuinigingen moet komen van materiaalkosten, 4 miljard uit ‘engineering’. Dat betekent onder meer dat de klant straks bij Ford uit minder verschillende opties kan kiezen. Zo wordt het aantal mogelijke variaties bij de Fusion teruggedraaid van liefst 35.000 naar niet meer dan 100.

Dat is de lijn die de deze zomer aangetreden CEO Jim Hackett heeft uiteengezet voor investeerders op Wall Street. Hackett, die 100 dagen de tijd heeft genomen om de strategie uit te stippelen, wil Ford daarmee vooral fitter maken. Hij wil nu onder meer een-derde van het geld dat gaat naar de ontwikkeling van verbrandingsmotoren switchen naar elektrische. Daarnaast zet Hackett in op connectiviteit waarbij alle auto’s die in 2020 in de VS op de markt komen met het internet verbonden moeten zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding