Sjoemelschandaal bij Kobe Steel breidt zich uit

Het fraudeschandaal rondom Kobe Steel breidt zich verder uit. Het op twee na grootste staalconcern van Japan liet woensdag weten dat niet alleen gegevens over de stevigheid en levensduur van aluminium- en koperproducten zijn vervalst, maar dat waarschijnlijk ook data over ijzerpoeder niet klopten.

Kobe Steel zei eerder al dat zijn producten naar zo’n tweehonderd afnemers gingen, maar dat er geen veiligheidsproblemen aan het licht zijn gekomen. Het zou gaan om in totaal ruim 20.000 ton aan aluminium- en koperproducten en bijna 20.000 stuks aluminium smeedproducten waarvan de gegevens onjuist zijn en die in de periode 1 september 2016 tot en met 31 augustus 2017 zijn verscheept. En nu volgens de laatste berichten gaat het ook om ijzerpoeder waarvan de opgegeven specificaties niet klopten.

Namen van klanten werden niet genoemd. Volgens Japanse media zou onder meer de vliegtuig- en automobieldivisie van Mitsubishi Heavy Industries de betrokken producten hebben ontvangen.
Maar ook andere grote concerns als Boeing, Toyota, Nissan en Subaru staan op de klantenlijst van de onderneming. Zij controleren momenteel met een noodgang de veiligheid van hun producten.  

Beurs

Ondertussen krijgt Kobe Steel op de beurs in Tokio zware klappen. Het aandeel verloor dinsdag al 22 procent van zijn beurswaarde, woensdag kwam daar nog eens een kleine 20 procent bovenop. 

Nederland

In Heerlen opereert Kobelco Welding of Europe, producent van lasdraad, die sinds 1994 onder licentie van Kobe Steel lasdraad produceert voor het lassen van roestvaststaal en koolstofstaal. In hoeverre of zij sjoemelmetalen geleverd hebben gekregen vanuit Japan wordt niet duidelijk. ‘Wij onthouden ons op dit moment van enig commentaar’, zeg Jean Theus, lid van het managementteam van Kobelco Welding of Europe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Sjoemelschandaal bij Kobe Steel breidt zich uit - Automobielmanagement.nl

Sjoemelschandaal bij Kobe Steel breidt zich uit

Het fraudeschandaal rondom Kobe Steel breidt zich verder uit. Het op twee na grootste staalconcern van Japan liet woensdag weten dat niet alleen gegevens over de stevigheid en levensduur van aluminium- en koperproducten zijn vervalst, maar dat waarschijnlijk ook data over ijzerpoeder niet klopten.

Kobe Steel zei eerder al dat zijn producten naar zo’n tweehonderd afnemers gingen, maar dat er geen veiligheidsproblemen aan het licht zijn gekomen. Het zou gaan om in totaal ruim 20.000 ton aan aluminium- en koperproducten en bijna 20.000 stuks aluminium smeedproducten waarvan de gegevens onjuist zijn en die in de periode 1 september 2016 tot en met 31 augustus 2017 zijn verscheept. En nu volgens de laatste berichten gaat het ook om ijzerpoeder waarvan de opgegeven specificaties niet klopten.

Namen van klanten werden niet genoemd. Volgens Japanse media zou onder meer de vliegtuig- en automobieldivisie van Mitsubishi Heavy Industries de betrokken producten hebben ontvangen.
Maar ook andere grote concerns als Boeing, Toyota, Nissan en Subaru staan op de klantenlijst van de onderneming. Zij controleren momenteel met een noodgang de veiligheid van hun producten.  

Beurs

Ondertussen krijgt Kobe Steel op de beurs in Tokio zware klappen. Het aandeel verloor dinsdag al 22 procent van zijn beurswaarde, woensdag kwam daar nog eens een kleine 20 procent bovenop. 

Nederland

In Heerlen opereert Kobelco Welding of Europe, producent van lasdraad, die sinds 1994 onder licentie van Kobe Steel lasdraad produceert voor het lassen van roestvaststaal en koolstofstaal. In hoeverre of zij sjoemelmetalen geleverd hebben gekregen vanuit Japan wordt niet duidelijk. ‘Wij onthouden ons op dit moment van enig commentaar’, zeg Jean Theus, lid van het managementteam van Kobelco Welding of Europe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding