VW zocht een cobaltleverancier die een contract wilde afsluiten voor vijf jaar met een vaste prijs maar daar had geen enkele metaalproducent ook maar de geringste belangstelling voor. "Misschien doe je zo zaken in de autowereld maar niet bij ons in de metalen," aldus een handelaar tegenover de Financial Times.

Grote moeilijkheden

Dat Volkswagen het toch op deze manier wilde proberen, toont volgens de krant aan dat de productie van de enorme aantallen batterijen voor elektrische auto’s nog grote moeilijkheden op kan gaan leveren. Geschat wordt dat VW alleen al rond de 100.000 ton wilde kopen terwijl de hele jaarlijkse productie momenteel rond dat niveau schommelt. De prijs van cobalt is de laatste tijd ook al explosief gestegen. Een bijkomend probleem is dat 60 procent ervan afkomstig is uit Congo, een land dat niet bekend staat om zijn politieke stabiliteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding