Nissan kreeg half september van het ministerie van transport de mededeling dat bepaalde inspecties waren uitgevoerd door eigen personeel dat daartoe niet bevoegd was. Twee dagen later deelde de autofabrikant mee dat er maatregelen waren genomen om de fout te corrigeren. Tegelijk moest Nissan laten weten dat wel grote aantallen auto’s teruggeroepen zouden worden om de inspectie over te doen.

Drastische maatregel

Maar nu heeft het onderzoeksteam, dat een onafhankelijke leider heeft, ontdekt dat de eindinspectie in zeker drie Japanse fabrieken nog steeds deels door niet-geautoriseerde medewerkers wordt verricht. Dat kwam doordat bepaalde controles van de eindlijn werden overgedragen naar andere lijnen. Nissan heeft daarop de drastische maatregel genomen alle fabrieken in Japan stop te zetten om het kwaad uit te roeien. "Wij betreuren het ongemak en de bezorgdheid die dit heeft veroorzaakt bij onze gewaardeerde klanten en andere belanghebbenden in Japan," aldus een verklaring. Nissan zal de eindinspectie nu verder scheiden van alle andere activiteiten waarbij alleen geautoriseerd personeel daartoe toegang heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding