Vrijdag werd al een bezoek gebracht aan BMW. De Commissie zoekt naar verder bewijsmateriaal voor het kartel waarin de Duitse autofabrikanten al sinds de jaren negentig illegale afspraken hebben gemaakt over de markten, kosten, technologie, strategische ontwikkeling en andere aspecten. Dat gebeurde in zeker zestig zogenaamde werkgroepen waaraan ook Audi en Porsche hebben deelgenomen.

Daimler en VW hebben eerder beide laten weten dat ze als klokkenluider zijn opgetreden maar dat vrijwaart hen toch niet van een bezoek van de Brusselse ambtenaren. De Europese Commissie heeft overigens nog niet besloten of er een officieel kartelonderzoek tegen de vijf autofabrikanten wordt ingesteld. "Deze onderzoeken vormen de inleidende fase. Uit de invallen mag ook niet worden afgeleid dat de betrokken ondernemingen schuldig zijn," aldus een woordvoerder. Komt er wel een schuldig verklaring, dan kan de Commissie straffen opleggen tot 10 procent van de omzet over alle jaren waarin het kartel heeft gedraaid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding