"We hebben echter wel waardevolle lessen geleerd van de ervaringen met Multicity in Berlijn. We hebben geleerd dat je de auto’s vlak voor de neus van de klanten moet zetten. We hadden niet genoeg auto’s, sommigen moesten meer dan een kilometer lopen voordat ze er één konden vinden. Ook hadden we niet de volledige controle over de software, dat moesten we delen met Deutsche Bahn," stelde Brigitte Courtehoux, in de directie verantwoordelijk voor de mobiliteitsdiensten, tijdens een presentatie van nieuwe partners waaronder de Chinese technologiegigant Huawei.

Volgens Courtehoux zijn die lessen uit Berlijn onder meer in de praktijk gebracht in Madrid waar PSA eind vorig jaar met autodelen is begonnen en al 10.000 regelmatig terugkerende klanten heeft. De Franse autobouwer is ook in enkele Amerikaanse steden gestart met het bieden van autodelen als voorloper op het weer betreden van de automarkt in de VS.