Bij de kartels waren de bedrijven Takata, Autoliv, Toyoda Gosei, Tokai Rika en Marutaka betrokken. Toyoda Gosei kreeg met 11,3 miljoen de hoogste boete. De boetes waren lager dan in theorie mogelijk omdat alle bedrijven hebben meegewerkt aan het onderzoek. Bovendien kregen Takata en Tokai Rika nog meer korting omdat ze voor één of meerdere van de kartels als klokkenluider waren opgetreden.

Ernstige gevolgen

De Europese Commissie heeft zes jaar nodig gehad om haar onderzoek rond te krijgen. Dat onderzoek is in 2011 begonnen met een aantal invallen bij de betrokken ondernemingen. "Het kartel kan ernstige gevolgen hebben gehad voor Europese consumenten omdat één op de zeven in Europa verkochte auto wordt gebouwd door een Japans bedrijf. Bovendien hebben alle betrokken Japanse autobedrijven ook fabrieken in Europa," aldus de Commissie.