Alleen vorig jaar ging het al om 31 miljard dollar, het hoogste bedrag dat ooit in één jaar in nieuwe start-ups voor autotechnologie is gespendeerd. Dat berekent McKinsey&Company na een onderzoek van meer dan duizend transacties in de auto- en mobiliteitsindustrie.

Verdrievoudigd

Daaruit blijkt ook dat het bedrag per investering sinds 2010 meer dan verdrievoudigd is van gemiddeld 4,5 naar 15,8 miljoen. Slechts zes procent van het totaal geïnvesteerde bedrag is afkomstig van ‘traditionele’ autofabrikanten of toeleveranciers. Het overgrote deel komt van private equity of andere investeringsbedrijven terwijl een kwart afkomstig is uit de hardware of softwaresector. Wat bestemming betreft ging 36,5 miljard naar bedrijven die zich bezig houden met autodelen en nog eens 24,1 miljard naar autonoom rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding