Commissaris Moscovici wil dat vooral bereiken door de nationale RDW’s toegang te verlenen tot elkaars databestanden en die data ook te koppelen aan de Europese fraudedienst OLAF, Europol en het nieuwe Europese Openbaar Ministerie. "Gesjoemel in de autohandel is een belangrijke bron van btw-fraude," aldus Moscovici. Hij reageert daarmee op informatie over BTW-fraude en belastingparadijzen die is onthuld in de zogenaamde Paradise Papers. 

Malafide handelaren

Bij de handel in tweedehands auto’s wordt alleen over de verkoopwinst BTW geheven terwijl bij nieuwe wagens de BTW geldt voor de hele verkoopprijs. Dat zet malafide handelaren er toe aan ook nieuwere of zelfs nieuwe auto’s als tweedehands te verkopen. Volgens Brussel wordt jaarlijks voor in totaal 50 miljard euro aan BTW verloren gaat door fraude maar de Commissie kan dat bedrag niet specificeren voor de autohandel.