BMW wordt meegezogen in dieselschandaal

Het heeft een tijd geduurd maar nu wordt ook BMW meegezogen in het dieselschandaal. Het ministerie van verkeer in Berlijn stelt een officieel onderzoek in naar mogelijke sjoemelapparatuur na onthullingen van de milieu-organisatie Deutsche Umwelthilfe en het tv-net ZDF.

De beide organisaties hebben een BMW 320d van vorig jaar op de proefbank gezet om te testen of de uitstoot van stikstofdioxide onder de toegestane waarde bleef. Daaruit bleek onder meer dat de apparatuur die de uitstoot beperkt bij hogere toeren wordt uitgeschakeld. Umwelthilfe en de ZDF concluderen daaruit ‘dat er zeer sterke indicaties zijn voor de aanwezigheid van een uitschakelinrichting in de motorsoftware’, met andere woorden dat er gesjoemeld wordt. Umwelthilfe vindt dat de autoriteiten de goedkeuringen voor BMW-modellen moeten intrekken als er inderdaad sjoemelsoftware aanwezig zou zijn.

Beschuldigingen 

BMW wijst de beschuldigingen in alle toonaarden van de hand en spreekt van een ‘gerichte campagne’. De autofabrikant beroept zich ook op testen van de gerenommeerde Duitse instelling Tüv Süd. Die organisatie beschuldigt op haar beurt Deutsche Umweltshilfe er van zelf met de testen met de BMW gerommeld te hebben. Voor het ministerie is er desondanks aanleiding genoeg om een eigen onderzoek in te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

BMW wordt meegezogen in dieselschandaal - Automobielmanagement.nl

BMW wordt meegezogen in dieselschandaal

Het heeft een tijd geduurd maar nu wordt ook BMW meegezogen in het dieselschandaal. Het ministerie van verkeer in Berlijn stelt een officieel onderzoek in naar mogelijke sjoemelapparatuur na onthullingen van de milieu-organisatie Deutsche Umwelthilfe en het tv-net ZDF.

De beide organisaties hebben een BMW 320d van vorig jaar op de proefbank gezet om te testen of de uitstoot van stikstofdioxide onder de toegestane waarde bleef. Daaruit bleek onder meer dat de apparatuur die de uitstoot beperkt bij hogere toeren wordt uitgeschakeld. Umwelthilfe en de ZDF concluderen daaruit ‘dat er zeer sterke indicaties zijn voor de aanwezigheid van een uitschakelinrichting in de motorsoftware’, met andere woorden dat er gesjoemeld wordt. Umwelthilfe vindt dat de autoriteiten de goedkeuringen voor BMW-modellen moeten intrekken als er inderdaad sjoemelsoftware aanwezig zou zijn.

Beschuldigingen 

BMW wijst de beschuldigingen in alle toonaarden van de hand en spreekt van een ‘gerichte campagne’. De autofabrikant beroept zich ook op testen van de gerenommeerde Duitse instelling Tüv Süd. Die organisatie beschuldigt op haar beurt Deutsche Umweltshilfe er van zelf met de testen met de BMW gerommeld te hebben. Voor het ministerie is er desondanks aanleiding genoeg om een eigen onderzoek in te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding