Bijzondere onderzoeker mag bij Volkswagen speuren

Een bijzondere onderzoeker mag namens de Deutschen Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW), een vereniging van kleinere aandeelhouders, gaan rondsnuffelen in de papieren van Volkswagen AG.

Het onderzoek richt zich dan vooral op de vraag of de bestuurders van Volkswagen vóór het openbaar maken van dieselgate in september 2015 wisten dat er gesjoemeld werd met dieselmotoren en of ze daardoor hun wettelijke plichten hebben verzaakt.

VW heeft geprobeerd het aanstellen van een zogenaamde ‘Sonderprüfer’ via de rechter te verhinderen maar het hof in Karlsruhe heeft die eis in hoger beroep afgewezen. Volgens de rechters heeft VW niet aangetoond dat een verbod dringend zou zijn. Eerder al had de rechtbank in Celle de eis ook afgewezen. VW had aangevoerd dat een bijzondere onderzoeker haar grondrechten zou kunnen aantasten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Bijzondere onderzoeker mag bij Volkswagen speuren - Automobielmanagement.nl

Bijzondere onderzoeker mag bij Volkswagen speuren

Een bijzondere onderzoeker mag namens de Deutschen Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW), een vereniging van kleinere aandeelhouders, gaan rondsnuffelen in de papieren van Volkswagen AG.

Het onderzoek richt zich dan vooral op de vraag of de bestuurders van Volkswagen vóór het openbaar maken van dieselgate in september 2015 wisten dat er gesjoemeld werd met dieselmotoren en of ze daardoor hun wettelijke plichten hebben verzaakt.

VW heeft geprobeerd het aanstellen van een zogenaamde ‘Sonderprüfer’ via de rechter te verhinderen maar het hof in Karlsruhe heeft die eis in hoger beroep afgewezen. Volgens de rechters heeft VW niet aangetoond dat een verbod dringend zou zijn. Eerder al had de rechtbank in Celle de eis ook afgewezen. VW had aangevoerd dat een bijzondere onderzoeker haar grondrechten zou kunnen aantasten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding