"Nee, we gaan niets opbreken. We zijn niet van plan iets er af te halen en dat dan aan de Chinezen te verkopen," aldus Marchionne tijdens een persgesprek bij de Detroit Motor Show. Hij doelde daarmee op de vorig jaar opgedoken geruchten dat Great Wall Motors uit China Jeep zou willen kopen. "Wij hebben met Guangzhou Automobile Group een uitstekende partner in China en dat willen we graag zo houden."

Marchionne denkt dat FCA op eigen kracht in staat zal zijn om de winst over vijf jaar te verdubbelen. Dat moet dan vooral komen van Jeep, momenteel al de grootste winstmaker. "Het zou mij niet verbazen als Jeep 20 procent van de markt voor SUV’s voor haar rekening gaat nemen." Die verdere groei gebeurt dan niet meer onder zijn leiding want hij gaat volgend jaar definitief met pensioen: "Ik ben moe en wil wat anders gaan doen." Zijn opvolger komt zo goed als zeker van binnenuit, benadrukte hij daarbij. "We hebben een hele rij interne kandidaten. Op dit moment zijn er dan ook geen plannen om op een externe kandidaat terug te vallen."

Analisten noemen vooral financieel directeur Richard Palmer als belangrijkste gegadigde terwijl ook de huidige directeur Europa Alfredo Altavilla regelmatig in de picture is. Overigens wil Marchionne ook na volgend jaar wel aanblijven als CEO van Ferrari: "Daar wil ik afmaken waar ik mee ben begonnen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding