Inzakken dieselvraag kost banen bij Bosch

Autotoeleverancier Bosch begint de gevolgen te ondervinden van het voortdurend en steeds sneller inzakken van de vraag naar dieselauto’s.

Het Duitse bedrijf gaat daarom de productie in een fabriek voor onderdelen voor dieselmotoren in het Zuid-Franse Rodez inkrimpen, wat 300 tot 800 werknemers hun baan gaat kosten.

Momenteel werken in die vestiging nog zo’n 1.600 mensen met nog eens enkele duizenden arbeidsplaatsen bij toeleveranciers in de directe omgeving. Om het inzakken van de vraag op te vangen wil Bosch meer overschakelen op dieselinjectie systemen van de nieuwste generatie. Dat betekent wel dat het aantal productielijnen van twee naar één wordt teruggebracht. De als altijd militante Franse vakbonden vrezen dat de fabriek uiteindelijk helemaal gaat verdwijnen en hebben de overheid om hulp gevraagd. In Frankrijk zelf is het aandeel diesels onder de nieuw verkochte auto’s in zes jaar tijd gezakt van 74 procent naar onder de 50 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Inzakken dieselvraag kost banen bij Bosch - Automobielmanagement.nl

Inzakken dieselvraag kost banen bij Bosch

Autotoeleverancier Bosch begint de gevolgen te ondervinden van het voortdurend en steeds sneller inzakken van de vraag naar dieselauto’s.

Het Duitse bedrijf gaat daarom de productie in een fabriek voor onderdelen voor dieselmotoren in het Zuid-Franse Rodez inkrimpen, wat 300 tot 800 werknemers hun baan gaat kosten.

Momenteel werken in die vestiging nog zo’n 1.600 mensen met nog eens enkele duizenden arbeidsplaatsen bij toeleveranciers in de directe omgeving. Om het inzakken van de vraag op te vangen wil Bosch meer overschakelen op dieselinjectie systemen van de nieuwste generatie. Dat betekent wel dat het aantal productielijnen van twee naar één wordt teruggebracht. De als altijd militante Franse vakbonden vrezen dat de fabriek uiteindelijk helemaal gaat verdwijnen en hebben de overheid om hulp gevraagd. In Frankrijk zelf is het aandeel diesels onder de nieuw verkochte auto’s in zes jaar tijd gezakt van 74 procent naar onder de 50 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding