Britse autoproductie daalt voor ’t eerst in 10 jaar

De autofabrieken in Groot-Brittannië hebben in het afgelopen jaar 1,67 miljoen auto’s van de band laten rollen. Dat is drie procent minder dan in 2016, de eerste daling in tien jaar tijd en ook minder dan de Society of Motor Manufacturers and Traders had gehoopt.

De terugloop heeft vooral te maken met het inzakken van de binnenlandse markt, denkt de SMMT. Britten maken zich ernstig ongerust over de economie, zeker door Brexit, en kochten vorig jaar dan ook tien procent minder auto’s dan een jaar eerder.

Brexit

Daarnaast echter leidt datzelfde Brexit tot steeds meer ongerustheid onder de autofabrikanten zelf. Dat heeft er al toe geleid dat de investeringen op een fors lager peil liggen. Toyota, Jaguar Land Rover en ook McLaren kwamen vorig jaar weer met in totaal voor 1,25 miljard euro aan nieuwe plannen maar dat was wel een derde minder dan de totale auto-investeringen in 2016. Nissan, de grootste autobouwer van het land, heeft haar meeste plannen in de ijskast gezet totdat er meer duidelijkheid komt over de toekomst. Eerder deze week werd ook al bekend dat Jaguar Land Rover de productie in haar Britse vestigingen gaat terugdraaien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Britse autoproductie daalt voor ’t eerst in 10 jaar - Automobielmanagement.nl

Britse autoproductie daalt voor ’t eerst in 10 jaar

De autofabrieken in Groot-Brittannië hebben in het afgelopen jaar 1,67 miljoen auto’s van de band laten rollen. Dat is drie procent minder dan in 2016, de eerste daling in tien jaar tijd en ook minder dan de Society of Motor Manufacturers and Traders had gehoopt.

De terugloop heeft vooral te maken met het inzakken van de binnenlandse markt, denkt de SMMT. Britten maken zich ernstig ongerust over de economie, zeker door Brexit, en kochten vorig jaar dan ook tien procent minder auto’s dan een jaar eerder.

Brexit

Daarnaast echter leidt datzelfde Brexit tot steeds meer ongerustheid onder de autofabrikanten zelf. Dat heeft er al toe geleid dat de investeringen op een fors lager peil liggen. Toyota, Jaguar Land Rover en ook McLaren kwamen vorig jaar weer met in totaal voor 1,25 miljard euro aan nieuwe plannen maar dat was wel een derde minder dan de totale auto-investeringen in 2016. Nissan, de grootste autobouwer van het land, heeft haar meeste plannen in de ijskast gezet totdat er meer duidelijkheid komt over de toekomst. Eerder deze week werd ook al bekend dat Jaguar Land Rover de productie in haar Britse vestigingen gaat terugdraaien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding