De invallen vonden plaats bij zes huidige of voormalige medewerkers van Audi in Beieren, Baden-Württemberg en Rijnland-Pfaltz. Alles bij elkaar werden daarbij 38 ambtenaren ingezet. Dit keer werden de vestigingen van Audi zelf ongemoeid gelaten. Het was al weer vorig jaar maart toen een grote groep mensen van justitie het hoofdkantoor in Ingolstadt doorzochten. Tot nu toe zit er in Duitsland maar één medewerker van een VW-bedrijf vast wegens zijn rol bij dieselgate, dat is de vroegere manager van de motoren-ontwikkeling en latere directeur van Porsche Wolfgang Hatz. In de Verenigde Staten zijn inmiddels wel enkele VW-managers in de gevangenis beland.

Toeleverancier Robert Bosch 

Overigens is justitie in Duitsland ook begonnen met een officieel onderzoek naar de rol van twee medewerkers van de Amerikaanse tak van toeleverancier Robert Bosch. Zij worden met name verdacht van betrokkenheid bij het sjoemelen met auto’s van Jeep en RAM, beide merken van Fiat Chrysler Automobiles. Volgens een verklaring van de autoriteiten in de VS ‘vonden de verdachte handelingen plaats binnen de jurisdictie van de officier van justitie in Stuttgart.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding